Startsiden

Nyheder

Nyhedsbrevet

Bestyrelsesadresser

Links


Nyheder

Iran bliver indbragt for FN's Sikkerhedsråd
De fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd er blevet enig om at indbringe Iran for rådet, fordi de mener, Iran forsøger at fremstille atomvåben.

De fem - USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig - plus Tyskland siger, at FN's atomvåbenvagthund, Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, bør indbringe Iran for Sikkerhedsrådet.

Men de vil udskyde beslutningen om sanktioner mod Iran til engang i marts.

Resolution på hastemøde
Udmeldingen kommer efter udenrigsministrene fra de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet samt Tyskland mandag aften diskuterede ordlyden af en resolution, der skal fremlægges på et hastemøde torsdag i Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, i Wien.

En højtstående amerikansk embedsmand siger, at erklæringen betyder, at Rusland og Kina nu er enige med USA og de europæiske lande om, at IAEA skal anbefale stærke foranstaltninger for at forhindre, at Iran udvikler atomvåben.

FN's Sikkerhedsråd har magt til at udstede advarsler eller pålægge lande sanktioner.
Iranere ønsker tid
Regeringen i Teheran har bedt om mere tid til forhandlinger, men den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, sagde mandag i den britiske hovedstad, at den iranske regering allerede har vist sit sande ansigt i sagen.

- Jeg tror, at vi har fået vores svar fra den iranske regering. Det er ikke er tilfredsstillende svar, sagde Rice.

Tilspidsningen af striden kommer efter, at Iran den 9. januar genoptog dets atomprogram trods langvarige forhandlinger med Storbritannien, Tyskland og Frankrig, der skulle sikre, at dette ikke skete.

EU-trioen mener, i lighed med USA, at Iran forsøger at udvikle atomvåben under påskud af at være i færd med at udvikle et civilt atomenergiprogram.

Iran afviser anklagerne og står fast på, at landets atomambitioner er begrænset til frembringelse af elektricitet

Fra DR's hjemmeside, 31.01.06