Startsiden

Nyheder

Nyhedsbrevet

Bestyrelsesadresser

Links


Nyheder

Brev til Udenrigsministeren om Missilskjoldet
25. november 2002.

Udenrigsminister
Per Stig Møller
Udenrigsministriet
Asiatisk Plads 2
København K


Vedr. Missilskjoldet og Danmark/Grønland.

Danske Læger Mod Kernevåben har med stor interesse fulgt regeringens udmelding om, at der nu skal foretages en undersøgelse indenfor NATO om, hvorvidt også Europa kan blive dækket af Missilskjoldet.

Vi i DLMK, tilsluttet Den Internationale Lægeforening til Forebyggelse af Kernevåbenkrig (IPPNW), går imod Missilskjoldet (Missile Defence, MD) af flg. grunde:

1) MD vil med stor sandsynlighed betyde militarisering af rummet, et princip, som hidtil er blevet respekteret af stormagterne.

2) MD kan forventes at stimulere udbygning af specielt det kinesiske atomvåbenarsenal m.h.p. at kunne overtrumfe forsvarssystemet.
3) MD yder ingen beskyttelse imod terrorister, der som bekendt ikke benytter sig af interkontinentale raketter.

Desuden forekommer det usandsynligt, at selv en irrationel og uforudsigelig diktator ikke vil tænke på, at en atomvåbenbestykket raket affyret mod USA eller Europa øjeblikkeligt vil udløse et gengældelsesangreb med atomvåben mod den pågældende stat.

Såfremt Thule-radaren bliver inddraget i Missilskjoldet kan man forvente, at en evt. aggressor i en fremtidig konflikt vil forsøge at eliminere Thule-radaren som noget af det første i en angrebsbølge.

Vi har med tilfredshed noteret os, at Grønlands Hjemmestyre er inddraget i overvejelserne omkring Missilskjoldet og Thuleradaren.

Med venlig hilsen


Povl Revsbech
formand